Vanliga frågor.

När kan jag lämna in frukt /hämta min must?

Våra öppettider för inlämning hittar du på vår onlinebokningssida, här kan du också se vilka tider som är lediga för tillfället. Din must är oftast färdig inom ett par dagar efter inlämning, och vi kontaktar dig när den är klar för upphämtning. Vid hög säsong kan det vara bra att boka i god tid då besökstrycket kan vara högt.

 

Hur lång tid tar det?

Oftast är din must färdig att hämta ett par dagar efter inlämning. Vi skickar SMS när din must är klar.

 

Vilka äpplen kan mustas?

Nästan all mogen frukt är god att musta. Den bästa musten får du genom att blanda olika sorter såsom söta och syrliga. 
Det spelar ingen roll om äpplena har ”skorv” eller är kant stötta, det på verkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem, inte heller maskhål inverkar på smak eller kvalitet.

 

När är äpplen redo att mustas?

Eskelhem musteri har köpt in den bästa utrustningen för att kunna göra must av högsta kvalité. Dock blir musten aldrig bättre än råvaran. En bra regel för att få en riktig god must är att bara musta äpplen som man skulle kunna tänka sig att sätta tänderna i. Smaka på dina äpplen. För att se om de är mogna så dela ett äpple – när kärnorna är bruna är frukten mogen och redo att mustas. Äpplena ska vara helst vara krispiga. Vänta inte så länge att de hinner bli mjöliga, då minskar mängden must väsentligt och den goda syrligheten minskar. 

 

Kan man musta päron?

Det kan man, men päron har en helt annan struktur på fruktköttet och saften än vad äpplen har så här krävs verkligen att de är hårda och fasta i köttet. Dela också på ett päron och titta hur de ser ut inuti eftersom många päronsorter blir dåliga inifrån och ut. Vi rekommenderar alltid att man blandar päron och äpplen vid pressning eftersom juicen annars blir för söt och trögflytande. Vi tar inget ansvar för resultatet när man mustar päron, man får kvalitet efter vad man lämnar in helt enkelt.

 

Hur länge håller sig musten?

Pastöriserad must i bag-in-box håller sig minst ett år och kan förvaras i rumstemperatur. Oöppnad bag-in-box håller ca en månad i kylskåp. Pastörisering är en varsam värmebehandling där musten hettas upp. Smak och vitaminer bevaras.
Rå must är en färskvara som håller sig fyra-fem dagar i kylskåp. Om man vill ha längre hållbarhet på musten kan man välja att frysa ner den. Råmustens hållbarhet beror också på hur noga ni steriliserar de medhavda kärlen.

 

Hur mycket must blir det av mina äpplen?

Räkna med att 2 kg äpplen blir till ca 1 liter must.

 

Vad ska man förvara musten i?

Om du ska pastörisera din must levereras den i 3-liters bag-in-box. Om du vill ha rå must så får du ta med egna behållare. Behållarna ska rymma minst 2,5 liter och vara ordentligt rengjorda. Vi tar inget ansvar för rå must tappad i egna behållare eftersom vi inte har kontroll på kvaliteten på förpackningarna.

 

Frukt från beteshagar?

Du kan inte musta fallfrukt från häst, ko eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan inte heller musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna.